Waar kan je op letten als je een videokaart koopt?

Als je een nieuwe PC wil kopen, dan let je natuurlijk op de kwaliteit van de apparatuur daarin. Sommige soorten hardware, zoals de processor en de hoeveelheid RAM bepalen voor een groot deel hoe snel je nieuwe machine data kan verwerken. Als je van plan bent om programma’s met veel videobeelden te runnen, dan is de videokaart één van de belangrijkste onderdelen waar je even in moet verdiepen.

Videokaarten zijn beschikbaar in alle vormen en maten.Van kaarten die de allernieuwste games met ongelooflijke graphics kunnen draaien, tot kaarten die hoogstens een tekstverwerkingsprogramma kunnen tonen. Hoe duurder je computer, hoe beter over het algemeen je videokaart – maar pc’s die speciaal gemaakt worden voor gamers hebben vaak relatief de beste. Ben je bezig met het uitzoeken van een nieuwe pc? Kijk dan zeker even welke videokaart voldoet aan jouw behoeftes. Daarbij let je op de volgende onderdelen.

Grafische processor of GPU

Dit onderdeel bepaalt hoeveel databewerkingen per seconde je videokaart aankan. Hoe intenser de programma’s die je gaat runnen qua graphics zijn, hoe hoger de kwaliteit van je GPU moet zijn. Games met geweldige effecten bijvoorbeeld hebben een krachtige GPU nodig. Je kunt de kracht van de GPU aflezen aan het aantal gigahertz, de snelheid waarmee de videokaart draait. Je kunt ook kijken naar het getal in de naam van de videokaart. Hoe hoger het getal, hoe beter de snelheid ervan.

Het werkgeheugen

Het aantal gigabyte aan werkgeheugen dat jouw videokaart heeft bepaalt het aantal grafische processen dat je computer tegelijk aan zou kunnen. Hoe meer geheugen er in je videokaart aanwezig is, hoe meer programma’s je tegelijkertijd kan draaien en nog meer grafische bewerkingen je computer tegelijkertijd kan verrichten. Als je bijvoorbeeld graag foto’s bewerkt met Photoshop of je eigen home movies in elkaar zet, dan heb je meer werkgeheugen nodig dan wanneer je vooral op het internet surft.

Koeling

Tijdens hun werk worden videokaarten warm, wat zorgt voor slijtage en langzamer functioneren. De koeling zorgt dat je kaart op een geschikte temperatuur blijft.

•             Sommige videokaarten hebben nog een passieve koeling, een onderdeel waardoor overtollige warmte wordt afgevoerd. Een passieve koeling heeft een koelblok met opstaande metalen randen. Deze soort koeling wordt tegenwoordig niet vaak meer gebruikt, maar heeft wel het voordeel dat de koeling geruisloos plaatsvindt.

•             Een actief gekoelde videokaart wordt door één of meerdere ventilatoren koel gehouden. Als je niet goed tegen het geluid van zo’n ventilatortje kunt,dan is het de moeite om even te kijken naar het aantal decibel dat een videokaart produceert.

RAM van je pc

Je kan een geweldige videokaart kopen, maar als het geheugen van je pc daarbij achterblijft, dan heb je er heel weinig aan. Zorg ervoor dat het RAM (werkgeheugen) van je pc, dat kritiek is voor de snelheid waarmee je kunt gamen en andere Intense bewerkingen kunt uitvoeren, hoog genoeg is. Op een vergelijkingssite kun je kijken welke pc’s genoeg RAM hebben om jou alle programma’s laten runnen die je nodig hebt.

Internetsnelheid

Een goede grafische kaart is uitstekend om online games te spelen en films te streamen. Maar als je internetverbinding traag is, dan kan dat de beperkende factor worden. Heb je een verouderde of haperende internetconnectie, dan is het de moeite waard om eens te gaan zoeken naar een nieuwe aanbieder. Online kan je internetpakketten vergelijken en voor een lage prijs een uitstekende verbinding aanschaffen. Een kabelverbinding of een glasvezelverbinding maakt je internet vaak veel sneller, waardoor je zonder haperingen in real time je favoriete games of series op je pc speelt.